DB Executive Search Wij gaan voor de perfecte match 
  

FAQ Recruitment

Recruitment is essentieel en actueel. Ontwikkelingen gaan snel, de onderwerpen zijn divers en inhoudelijk verandert er continue van alles op dit gebied. Wij adviseren je hier in, opdat jij je bezig kunt houden met andere zaken. Stel ons je vragen en wij gaan aan de slag. De veelgestelde vragen (FAQ Recruitment) hebben we hieronder al voor je verzameld. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Laat het ons dan even weten. We zoeken het graag verder voor je uit.

Mijn bedrijf/organisatie groeit. Waar moet ik rekening mee houden?
Met veel aspecten. Maar vooropgesteld; wat mooi dat je bedrijf/organisatie groeit. Dat geeft nieuwe kansen en energie. Je wilt het natuurlijk wel goed geregeld hebben. Daar helpen wij je bij. Of je nu van nul naar één werknemer gaat of je bent op zoek naar de tweehonderdste werknemer... dat maakt voor ons niet uit. Samen bekijken we wat er nodig is om alles (strategisch en operationeel) personeelsgebied goed te regelen. Met als insteek tegen zo laag mogelijke kosten en tijdsinvestering voor jou; de beste oplossing voor jouw vraagstuk.

Wat zijn de voordelen van recruitment via DB Executive Search?
Dat hangt af van de situatie. De ene keer scheelt het enorm veel werk in de hele afhandeling van de tientallen (honderden...?) reacties die je op je vacature krijgt. De andere keer levert het (sneller en voordeliger) de juiste kandidaat op voor de vacature die je maar moeilijk ingevuld kreeg met de juiste kandidaat. Voorop staat dat een gestructureerde aanpak van talent management veel voordelen biedt. Op onze site vind je er alles over. Maar we zetten het hier ook alvast op een rijtje:

Jouw voordelen:
• Snel en gericht op zoek naar en in contact met jouw toekomstige teamleden
• Professionele en aansprekende exposure voor jouw bedrijf
• Eigentijdse en resultaatgerichte inzet van job marketing
• Optimale exposure bij jouw focus groep (employer branding)


Wat is candidate journey?
Een candidate journey is de reis die de kandidaat aflegt vanaf het moment dat hij met jouw bedrijf in aanraking komt tot en met de daadwerklijke eerste werkdag.


Wat is employee journey?

Een hippe term, maar feitelijk is het de hele 'reis' die jouw toekomstige en huidige medewerkers afleggen in jouw organisatie tijdens het traject van vacatures uitzetten, reageren, solliciteren, in dienst treden, werkzaam zijn en uiteindelijk afscheid nemen. Dat hele traject (van onboarding tot exitfase) is de employee journey.


Wat is referral recruitment?
Referral Recruitment is het werven via-via:
• Eigen netwerk
• Netwerk huidige medewerkers
• Netwerk van oud-medewerkers
• Netwerk leveranciers

Een voorwaarde van Referral Recruitment: je duidelijk positioneren als werkgever:

Welke eenduidige boodschap vertel je aan de arbeidsmarkt? Ook is het belangrijk dat de medewerkers positief zijn over jou als werkgever en het werkgeluk aanwezig is. Is dit op orde? Dan kun je een referral programma op zetten.

Hoe belangrijk is het?
Referral recruitment is één van de beste en goedkoopste wervingsmethoden om te gebruiken. Het is effectief en van belang in de werving. Dat komt omdat referrals kwalitatief betere kandidaten aantrekken. 

Hoe werkt het?
Referral Recruitment gaat niet zo zeer om het hebben van connecties die je kunt aandragen bij een organisatie. Het gaat meer om medewerkers te activeren om mee te denken en connecties zoals oud-collega's, vrienden en familie actief te benaderen. Het begint met personeel te informeren over de wervingsvraag: waar ben je precies naar op zoek? Stel voor om samen de functievereisten door te nemen of een begin te maken aan het benaderen van connecties via LinkedIn. Tijd en aandacht zijn de ingrediënten om werknemers actief aan de slag te zetten met Referral Recruitment.

Helpt een referralbonus?
Naast tijd en aandacht schenken aan medewerkers om geschikte kandidaten aan te dragen wordt ook vaak geprobeerd om personeel met bonussen te motiveren. In hoeverre dat werkt valt te betwisten. Vaak zijn aanbevelingen van collega's afkomstig van trotse en enthousiaste medewerkers die niet direct een financiële tegemoetkoming verwachten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bedrijven die geen bonus voor referrals uitkeren gemiddeld 21% van hun personeel via-via binnenhalen. Voor bedrijven die wel een bonus uitkeren is dat 29%. Het verschil is dus minimaal, waardoor je kunt stellen dat een referralbonus niet het verschil hoeft te maken in een succesvolle referral recruitment strategie. 

Verschil maken met een referral recruitment strategie?
Een referralbonus gaat het werk niet voor je doen. Referral recruitment werkt pas als je tijd en aandacht aan je medewerkers besteedt. Referral is een belangrijke bron in de werving van nieuwe werknemers, dus het zou zonde zijn om die kans niet aan te grijpen. Maak dus een start met een strategisch referralprogramma voor jouw organisatie. 

Wat is doelgroepanalyse?
Een doelgroep analyse zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt wie jouw doelgroep nu eigenlijk is. Of zou moeten zijn... Waar komen ze vandaan? Wat doen ze in hun vrije tijd? Welke karaktereigenschappen hebben ze? Hoe oud zijn ze? Stuk voor stuk relevante vragen om goed in kaart te krijgen wie jouw content straks gaat consumeren. En dat is belangrijk want zo krijg jij de kans in je strategie nog beter te finetunen en af te stemmen op je doelgroep.

Vraag het je huidige collega's.
Een eenvoudige maar effectieve manier om je doelgroep analyse te beginnen is je oor intern goed te luisteren leggen. Wie kan je immers beter vertellen wat belangrijk is in een functie dan degene die de functie al heeft? Precies, huidige collega's beschikken over een schat aan relevante informatie. Ga dus om de tafel zitten met de mensen die al binnen je bedrijf werken en vraag ze wat voor hen belangrijke redenen zijn om bij jouw bedrijf werkzaam te zijn. En met een beetje geluk tref je een collega die bij een concurrent heeft gewerkt. Dan weet je direct wat het onderscheidend vermogen van jouw organisatie kan zijn bij het werven van nieuwe medewerkers.


Gebruik beschikbare data
Een logische volgende stap is om te inventariseren wat je op dit moment al weet over je doelgroep. En dat is vaak al meer dan je denkt... Zo is je "werken-bij" website vaak al ingericht met Google Analytics en weet je dus al hoeveel mensen je website bezoeken, waar ze vandaan komen, wat hun leeftijd is, etc. Deze data is een gezonde basis voor je doelgroep analyse. Een andere toegankelijke manier om je doelgroep in kaart te brengen is met behulp van Facebook Business Manager en Linkedin Campaign Manager. Ook met deze platforms heb je de beschikking over data die je een beter beeld kunnen geven over jouw doelgroep. Maar kijk vooral ook verder dan alleen deze data. Want het kan heel effectief zijn om verbanden te zoeken tussen de cijfers van je advertentie en bijvoorbeeld de bezoekersaantallen van je werken-bij website. Zo zie je direct wat het effect is van je advertenties is op de candidate journey van je sollicitant.





















 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map