DB Executive Search Wij gaan voor de perfecte match 
  

Nieuwe richtlijn per 1 augustus 2022: salaris vermelden in vacature
Laatste update op 7 mei 2022

Leestijd: 1 minuut

Vanaf 1 augustus 2022 wordt de nieuwe Europese richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht. Hier heeft de Ministerraad onlangs mee ingestemd. Onder andere meer duidelijkheid rondom het salaris voor verschillende functies is een belangrijk punt uit dit wetsvoorstel. Wat gaat er allemaal veranderen?

De nieuwe richtlijn stelt eisen als het gaat om de communicatie in vacatures over het salaris. Werkgevers mogen straks geen vage termen als 'marktconform' of 'competitief' meer gebruiken. Volgens de richtlijn mag je straks alleen nog een exact bedrag of de salarisschaal noemen in je vacaturetekst. Je moet dus duidelijk in je vacaturetekst communiceren wat een kandidaat zal gaan verdienen. Deze richtlijn moet ook waarborgen dat mannen en vrouwen in de EU gelijk worden beloond voor gelijke arbeid. De nieuwe richtlijn is natuurlijk een richtlijn, het is dus niet wettelijk verplicht om je hieraan te houden. Het is niet verplicht, maar wij adviseren je dit wel mee te nemen in je vacatureteksten.

Wat je WEL in je vacature moet communiceren:
• Een uurloon
• Een loon 'vanaf - tot', b.v. € 2.500 tot € 3.500.

Woorden/zinnen die je vooral NIET in je vacaturetekst moet gebruiken:
• Marktconform salaris
• Competitief salaris
• Dik salaris
• Op waarde van de kandidaat schatten

Het salaris staat nog steeds bovenaan als het gaat om de belangrijkste pullfactoren. Dit zijn redenen die een functie of werkgever aantrekkelijk maken. Door het vermelden van het salaris is de kans groot dat je meer sollicitaties krijgt.

 


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map