DB Executive Search Wij gaan voor de perfecte match 
  

De motivatiebrief... altijd weer een uitdaging. Wij geven je 9 tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief.  




1. Bereid je voor voor: inlezen in het bedrijf waar je gaat solliciteren. 

2. Begin met een sterke openingszin. 

3. Laat jouw motivatie aansluiten op de vacature. 

4. Noem ervaringen die relevant zijn voor de baan. 

5. Laat jezelf zien. 

6. Doe alsof je de baan al hebt 

7. Maak de brief niet te lang. 

8. Geen spelfouten. 

9. Sluit af met een samenvattende zin.  


𝟭. 𝗕𝗲𝗿𝗲𝗶𝗱 𝗷𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿: 𝗶𝗻𝗹𝗲𝘇𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗱𝗿𝗶𝗷𝗳 𝘄𝗮𝗮𝗿 𝗷𝗲 𝗴𝗮𝗮𝘁 𝘀𝗼𝗹𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Door het bekijken van de website en social media van het bedrijf zie je al gauw hoe de bedrijfscultuur overkomt, wat voor soort mensen er werken en hoe formeel/informeel ze zijn. Door dit te weten bepaal je namelijk welke eigenschappen je van jezelf kunt benoemen en hoe formeel je de motivatiebrief schrijft. 

Betreft het een commercieel bedrijf? Dan zijn ze zeer waarschijnlijk opo zoek naar een prestatiegericht persoon. Zie je op elke foto medewerkers strak in het pak? Gebruik dan "u" in je motivatiebrief. Je scoort sowieso punten wanneer je laat zien dat je je goed hebt ingelezen. 

𝟮. 𝗕𝗲𝗴𝗶𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝘁𝗲𝗿𝗸𝗲 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝘀𝘇𝗶𝗻.
De eerste zin is cruciaal: het moet de lezer nieuwsgierig maken naar de rest van jouw motivatiebrief. Begin daarom met een zin die er uit springt. Schrijf bijvoorbeeld iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf, een statement over iets wat je belangrijk vindt of een stukje geschiedenis over jezelf.  

Voorbeelden van openingszinnen:

"Officemanager gezocht?" Dat laat ik me geen twee keer zeggen. In deze motivatiebrief laat ik jullie zien waarom ik de perfecte kandidaat ben voor jullie bedrijf. 

Als tiener sleutelde ik het liefst aan auto's en motoren. Geef mij een schroevendraaier en een moersleutel en ik fix het voor je. 

Hallo, hier ben ik, jullie toekomstige, nieuwe mededwerker.  



𝟯. 𝗟𝗮𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗮𝗻𝘀𝗹𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝘃𝗮𝗰𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲.
Een standaard motivatiebrief is niet genoeg: leg uit waarom deze functie perfect aansluit bij jouw ervaring, vaardigheden en interesses. En die omschrijving verschilt per vacature, want elk bedrijf vraagt om iets anders. Bekijk daarom goed wat de functie eisen zijn en beantwoord de vraag: wat is mijn toegevoegde waarde? Daarmee lat je heel goed zien waarom jij past binnen het bedrijf en waarom deze functie jouw op het lijf geschreven is. 


𝟰. 𝗡𝗼𝗲𝗺 𝗲𝗿𝘃𝗮𝗿𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝗿𝗲𝗹𝗲𝘃𝗮𝗻𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝗮𝗻.
In je cv staat uiteraard alle werkervaring en opleidingen die je hebt afgerond. Echter het nog eens benoemen in je motivatiebrief kan geen kwaad. Welke (bij)banen of stages heb je gevolgd waarbij je iets hebt geleerd wat je mee kan nemen naar deze nieuwe baan? En als er nog ruimte over is, kun je zelfs nog wat behaalde resultaten noemen: "In zeven maanden tijd hebben we de omzet kunnen verdubbelen".  


𝟱. 𝗟𝗮𝗮𝘁 𝗷𝗲𝘇𝗲𝗹𝗳 𝘇𝗶𝗲𝗻.
De hele motivatiebrief draait om jou: zet jezelf daarom ook lekker in de spotlight. Wees enthousiast en vooral niet te bescheiden. Een levendige motivatiebrief leest lekker weg en zorgt ervoor dat je het gaat winnen van je tientallen concurrenten. 


𝟲. 𝗗𝗼𝗲 𝗮𝗹𝘀𝗼𝗳 𝗷𝗲 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝗮𝗻 𝗮𝗹 𝗵𝗲𝗯𝘁.
Vind je het lastig om te omschrijven waarom de functie helelmaal bij jou past? Doen dan alsof je de baan al hebt en je aan een collega omschrijft waarom je voor deze baan hebt gekozen. Omschrijf bijvoorbeeld waar je mee aan de slag wilt als je de baan zou hebben. Dit zorgt ervoor dat je veel minder bezig bent met jezelf te bewijzen of te overdrijven.  

 
𝟳. 𝗠𝗮𝗮𝗸 𝗱𝗲 𝗯𝗿𝗶𝗲𝗳 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝘁𝗲 𝗹𝗮𝗻𝗴.
Het is logisch dat je veel informatie over jezelf in een motivatiebrief wilt zetten, maar weet ook wanneer je moet stoppen. Een A4-tje aan informatie is meer dan genoeg. Vul ongeveer twee alinea's met (werk)ervaring en de vaardigheden die je daarbij hebt geleerd, dan heb je meer dan genoeg. Daarbij komt nog de opening en de sluiting, en dan zit je al bijna aan één pagina. 

𝟴. 𝗚𝗲𝗲𝗻 𝘀𝗽𝗲𝗹𝗳𝗼𝘂𝘁𝗲𝗻.
Check, check, dubbelcheck. Laat je motivatiebrief altijd nog even door iemand anders lezen. Die komt misschien een foutje tegen die je over het hoofd hebt gezien. Het zou zonde zijn als er toch een spelfoutje in je tekst staat.  


𝟵. 𝗦𝗹𝘂𝗶𝘁 𝗮𝗳 𝗺𝗲𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻𝘃𝗮𝘁𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲 𝘇𝗶𝗻.
Jouw motivatiebrief heeft als doel uitgenodigd te worden, toch? Sluit daarom je tekst af met een korte samenvatting en dat je graag de lezer in het echt wilt ontmoeten voor een gesprek. "Hopelijk zie ik jullie binnenkort voor een kopje koffie!"


 



 


  


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map