DB Executive Search Wij gaan voor de perfecte match 
  

Employer Branding

Medewerkers binden, boeien en betrekken en potentiële medewerkers werven.
Bij employer branding gaat het vooral om een goede werkgever te zijn. 1. Een sterke interne cultuur
2. Positioneer je als onderscheidende werkgever
3. Naamsbekendheid creëren
4. Je medewerkers als de trouwste ambassadeurs
5. Weet wat je zoekt bij nieuwe medewerkers
6. Wees transparant


1. Een sterke interne cultuur
Wat maakt jouw organisatie uniek? welke waarden en missie worden nagestreefd? Een goede werkgever heeft een duidelijk beeld wie ze zijn en waar ze naar toe gaan en dit beeld wordt op alle lagen van de organisatie begrepen en gevoeld.

Inspireren en binden van medewerkers om intern een sterk merk te creëren. Vervolgens kun je je op een geloofwaardige wijze extern als aantrekkelijke en goede werkgever profileren. Een sterke interne cultuur is natuurlijk niet iets dat van de ene op de andere dag gerealiseerd kan worden. Dit is geen probleem, echter denk er, voordat je gaat investeren in employer branding, wel goed over na of de organisatiecultuur stevig genoeg is om extern in te zetten. 


2. Positioneer je als onderscheidende werkgever
Een gouden tip: werk samen met een marketingbureau of nog nauwer samen met jouw marketingafdeling.
Marketing is de sleutel om je (nog beter) de positioneren als onderscheidende werkgever.

Denk bijvoorbeeld aan je website: Is deze (nog) aantrekkelijk genoeg en is er een aparte "werken bij" pagina?
Op een "werken bij" pagina kun je onder andere korte video's plaatsen waar je werknemers aan het woord zijn.  Een ander voorbeeld is om een video te maken waarbij potentiële kandidaten een virtuele tour kunnen volgen door jouw bedrijf.

En: denk out of the box wanneer je een volgend keer deel gaat nemen aan een banenmarkt, een paar tips:


Digitaliseer
Vergeet de inschrijfformulieren, folders en andere papierwaren. Maak alle informatie digitaal beschikbaar.
Door te werken met video's kun je een mooie impressie geven, bijvoorbeeld van de werkvloer of van het personeel. Maak ook het inschrijfproces digitaal. 

Hapjes en drankjes
Vergeet de notitieblokjes, sleutelhangers en pennen. Denk creatiever, bijvoorbeeld door hapjes en drankjes beschikbaar te stellen. Regel een barista, een foodtruck of een andere bijzondere manier om versnaperingen uit te delen. Op deze manier zul je zeker de aandacht trekken tijdens een evenement. En bonus: het biedt een uniek moment om in gesprek te komen met potentiële kandidaten.

3. Naamsbekendheid creëren
Naamsbekendheid krijg je door veelvuldig zichtbaar te zijn: Laat veel van je horen, in de vorm van doorlopende campagnes, reclames, social media en andere uitingen. Blijf de aandacht trekken en werk aan het imago van jouw merk.

Een paar ideeën:
Meet & Greet  >> pop up stand op eigen terrein  barista en/of foodtruck, flyer en goodie bag
Speeddating >> een gave locatie (buiten of binnen), hapjes, folder en goodie bag
Tik Tok >> tof thema zoals "foute kersttruiendag" of  "Happy Wine Dag"

Video's zijn de perfecte toevoeging
Niet de standaard video waarin een medewerker vertelt over de werkzaamheden en doorgroeimogelijkheden, denk out of the box! Bijvoorbeeld een quiz of serie waarin je huidige medewerkers een rol spelen, of een verhaal. Maak het pakkend en anders dan anders.


4. Je medewerkers als trouwste ambassadeurs
Medewerkers die het bij jou naar de zin hebben en met veel plezier elke dag naar hun werk gaan, kunnen jouw trouwste ambassadeurs worden. Het is eigenlijk heel eenvoudig... een tevreden medewerker vertelt graag over zijn werk en werkgever: thuis, op verjaardagen of tijdens een avondje stappen met vrienden. Ook het delen en liken van content doet de tevreden medewerker vaak en graag. Kortom: een happy medewerker kan jouw trouwste ambassadeur worden.

Hoe?
Vraag aan jouw medewerkers wat zij leuk vinden aan hun baan en waarom ze graag bij jouw organisatie werken. 

Deze belangrijke informatie kun je mooi verwerken in vacatureteksten maar zeker ook op jouw "werken bij" pagina. Bij een volgende plaatsing van een vacature vraag je aan je medewerkers, bijvoorbeeld middels een leuke memo en/of mail, om deze vacature op hun social media te liken en te delen.

Een volgende tip is om een bonus uit te delen aan diegene die een goede kandidaat kan aandragen die uiteindelijk dan ook in dienst treedt. Ook dit kun je in de memo en/of mail aan je medewerkers laten weten. Een medewerker die gelukkig is met zijn baan en alles wat daar bij komt kijken, beveelt dan maar wat graag de openstaande vacature aan bij vrienden en familie en deelt deze tevens op zijn social media.


5. Weet wat je zoekt bij nieuwe medewerkers

Het lijkt een open deur, toch komt het nog regelmatig voor dat werkgevers van tevoren niet helder hebben wat ze nou precies zoeken bij nieuwe medewerkers. Naast opleiding en werkervaring kijkt men in eerste instantie op basis van die gegevens kandidaten uitnodigen voor een eerste kennismaking om dan te bekijken of de kandidaat in kwestie bij het bedrijf past. 

Het kan veel beter en een goede voorbereiding is de sleutel tot succes:

Verdiep je in het profiel door te beginnen met een goede vacature intake

Vraag aan de hiring manager en aan medewerkers met dezelfde of soortgelijke functie wat de ideale toekomstige nieuwe collega in huis moet hebben. Denk aan vragen rondom opleiding en/of ervaring, type, achtergrond, hobby's enzovoort. 
Door je goed te verdiepen in het profiel krijg je een heel goed beeld een toekomstige nieuwe medewerker en weet je daardoor precies wat je zoekt. 


6. Wees transparant
Het beste advies wat we je kunnen geven: Wees transparant in je vacaturetekst, op je "werken bij" pagina en in je contacten met (potentiële) kandidaten,medewerkers en klanten.

De "werken bij" pagina
Naast de openstaande vacatures kunnen potentiële kandidaten ook het volgende vinden:
• Video's met interviews, een quiz of een serie >> Spontane, grappige en originele video's.
• Een virtuele rondleiding. 
• Een lijstje met antwoorden op de meest voorkomende vragen rondom werken bij jouw onderneming:
denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:
"wordt er veel overgewerkt", "wat zijn de opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden", "zijn er standaard vrije dagen".
• Een makkelijke link om direct te solliciteren of een koffie afspraak te maken. 


Contact met kandidaten en medewerkers
Ook hier geldt, wees altijd duidelijk en transparant. 

Kandidaten
Of het nu om vragen gaat rondom de sollicitatieprocedure, of om de vacature: geef altijd eerlijk en duidelijk antwoord. Heb je het antwoord niet direct voorhanden? Noteer de vraag en geef aan dat je de kandidaat zo spoedig mogelijk terugbelt of mailt met een antwoord op de vraag.

Medewerkers
Jouw medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze door jou als werkgever maar ook door hun leidinggevenden en hr-afdeling serieus worden genomen.

  photo by Tim Mossholder on Unsplash

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map