DB Executive Search Wij gaan voor de perfecte match 
  

Hoe overleef ik .... De eerste werkdag van mijn nieuwe baan?


Yes, eindelijk is het zover! Je mag beginnen aan je droombaan. Je outfit heb je de avond ervoor al netjes klaar gelegd. Misschien heb je wel speciaal voor deze gelegenheid een heel nieuw setje gekocht: super tof. Zorg wel dat wat je gaat dragen vooral lekker comfortabel is. Je bent tot in de puntjes voorbereid: laat het echte werk nu maar beginnen! Misschien ben je nerveus of is het al even geleden dat je van baan hebt gewisseld. Met onze vijf tips kom jij je eerste werkdag bij je nieuwe baan door.  


1. Kom op tijd
Te laat komen is een absolute no-go, maar op je eerste werkdag al helemaal. Als nieuweling heb je iets te bewijzen binnen de organisatie. Kom daarom netjes op tijd en vlieg aan het einde van de dag niet als eerste de deur uit. Check van tevoren goed hoelang je er over doet om op je werk te komen en of er problemen zijn met het openbaar vervoer of dat er geen file staat. Zorg dat je ongeveer zo'n 15 minuten van te voren aanwezig bent bij je nieuwe job. Sta je onverwacht in de file of kom je door een andere vorm van overmacht toch te laat? Stuur dan geen appje maar bel even. Dat staat professioneler en je komt meer betrokken over. 


2. Toon interesse
Leer je collega's kennen en laat hen jou kennen. Laat zien dat je er bent, toon interesse in de werkzaamheden van je collega's (ook op andere afdelingen) en pas je aan hun manier van van werken aan. Heel belangrijk: stel jezelf ook voor aan alle nieuwe gezichten die je tegenkomt en niet alleen tijdens het formele introductiemoment. Je zult zien dat je gewaardeerd wordt wanneer je hierin zelf het initiatief neemt.  


3. Laat alles op je afkomen en observeer

Iedereen weet wat er allemaal op je afkomt tijdens een eerste werkdag en dat is behoorlijk veel. Het is goed om te laten zien dat je er bent maar wordt  niet op je eerste werkdag 'de collega die alles (beter) weet'. Observeer hoe iedereen te werk gaat en schrijf je allereerste ideeën op. Deze hoef je niet meteen op tafel te leggen, maar kun je bewaren voor een moment wanneer er naar gevraagd wordt. Onthoud dat je niet op je eerste werkdag meteen alles kunt weten en onthouden en dat dit helemaal niet erg is. 


4. Durf vragen te stellen 
Niet alleen de gezichten, maar ook de manier van werken, software of werktijden kunnen anders zijn dan bij je vorige job. Je hebt nog genoeg dingen die je moet leren en waar je aan moet wennen. Durf daarom vragen te stellen aan je collega's of degene die je inwerkt. Op lange termijn heeft iedereen daar wat aan. Schrijf het advies dat je krijgt op en je zult zien dat je het allemaal zo onder de knie hebt.  


5. Vraag om feedback

En als je dan toch bezig bent met vragen, vraag dan ook na je eerste werkdag om feedback. 
Feedback van je manager in een nieuwe werkomgeving is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Door zelf feedback te vragen laat je zien dat je initiatief neemt en openstaat voor kritiek. Houdt er wel rekening mee dat je niet om het uur feedback vraagt, maar aan het einde van je eerste werkdag of eerste werkweek is prima. Tot slot:
Houd er wel rekening mee; je bent nieuw en daardoor gaan er best wat blikken op je gericht zijn. Helemaal niks mis mee en probeer je dan ook gewoon spontaan en met een glimlach aan mensen voor te stellen. Stel wat interessevragen en hee, wie weet heb je je nieuwe werk-bff zo wel heel snel gevonden. Wees ook niet bang om als je iets niet weet qua werk dat gewoon toe te geven. Je zit er pas net en het is helemaal niet gek dat je alles nog even moet uitvogelen. You can do it! 
 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map