DB Executive Search Quality Recruitment At Your Service 
  

 

5 Tips voor effectieve arbeidscommunicatie

Het is een hele uitdaging om kwalitatief personeel te werven en te behouden. Hoe zorg je er voor dat die ideale nieuwe collega voor jou gaat kiezen en niet voor de de concurrent? Wij geven je 5 praktische tips voor een effectieve arbeidsmarktcampagne. 

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe medewerkers en tips gaat zoeken op internet kom je ook allerlei Engelse termen tegen zoals Employer Branding, Employer Advocacy en Employee Value Proposition. Wat betekent het allemaal en maken we het allemaal niet te ingewikkeld.

#1: Wie zoek je
Het begint allemaal met de vraag: wie zoek je? En waar kun je deze persoon vinden?
Je doelgroep in kaart brengen is de eerste stap. Klinkt logisch alleen makkelijker gezegd dan gedaan.
Door op doelgroepen te focussen maak je arbeidscommunicatie persoonlijk. Je kunt daar je boodschap op afstemmen. Waar vroeger demografische factoren zoals opleiding, leeftijd en woonplaats de belangrijkste gegevens waren om je doelgroep te omschrijven, spelen tegenwoordig mediagebruik en zachtere menselijke waarden een steeds belangrijkere rol.

Een belangrijke keuze, zoals een nieuwe baan, wordt vooral op gevoel gemaakt. 
'Werkplezier', 'gevoel van vrijheid',  'kunnen ontwikkelen', 'iets willen bijdragen' zijn belangrijke onderscheidende  waarden. Kortom: weet wie je zoekt, waar hij zich bevindt en wat hem over de streep kan halen. 


#2 Wat heb je te bieden behalve salaris
Een goede beschrijving van wat jouw organisatie te bieden heeft wordt de Employee Value Proposition (EVP) genoemd. Maar hoe maak je die omschrijving? Nou, super simpel, haal het op van de werkvloer. Als iemand je kan vertellen wat de zachtere gevoelswaarden zijn die je te bieden hebt, dan zijn het wel je eigen medewerkers.

Wat vinden zij nou echt belangrijk in hun baan? Wat vinden zij nou zo leuk aan hun baan? En hoe omschrijven zij hun ideale nieuwe collega? Wat zouden zij een potentiële nieuwe collega vertellen om ze over de streep te halen? Dan kan die leuke activiteit buiten werktijd, de wekelijkse borrel of het jaarlijkse bedrijfsfeest ineens doorslaggevend zijn om te vertellen. 

Vertel ook waar jouw organisatie echt voor staat. Waarom is het bedrijf ooit opgericht, door wie, vanuit welk probleem en met welk doel? Organisaties die op bovenstaande vragen antwoord hebben en dit ook actief uitdragen werken aan hun 'merk als werkgever' (Employer Branding). 


#3 Denk in fases 
In hoeverre is die nieuwe collega bekend met jouw organisatie? Bij arbeidscommunicatie kun je het beste werken vanuit trechters, of  -nog zo'n mooie Engelse term- funnels. Iemand die nog nooit van jouw organisatie, producten, diensten of functie, heeft gehoord, zal minder snel tot actie overgaan. Daarom vraagt elke fase om een andere boodschap en middelen. Van verleiden naar actie. 



En wat is een goede actie eigenlijk? We weten uit ervaring dat de stap naar <solliciteer nu> een grote stap is die niet over een nacht ijs wordt gemaakt. Misschien is een vrijblijvend kopje koffie dan een veel beter idee!


# 4: Een warm welkom en zorgen dat nieuwe collega’s blijven
Een fijne vliegende start voor je nieuwe collega, hoe pak je dat aan? Maak bijvoorbeeld een afwisselend introductieprogramma. Stuur het programma bijvoorbeeld een week van tevoren al op, met een leuk berichtje dat jullie er al naar uitkijken. 

Maak van de eerste dag een feestje: Een welkomstposter met foto bij de ingang en een handige toolkit voor de nieuwe collega. Regel van tevoren een eigen mentor voor de nieuwe medewerker en bied leuke workshops aan die door verschillende collega's worden gegeven. Sluit de dag af met een borreltje en hapje om elkaar beter te leren kennen. 

 

# 5: zet eigen mensen in
Hoe zet je eigen mensen in bij arbeidsmarktcommunicatie? Wij geloven dat medewerkers ook moeten voelen dat ze een belangrijke rol spelen en dat het ze ook wat oplevert. Bijvoorbeeld leuke nieuwe collega’s en minder werkdruk.

Een leuke incentive werkt natuurlijk ook. Op die manier kun je medewerkers stimuleren om als ambassadeur voor je merk te fungeren. Bijvoorbeeld door wervingsberichten op social(s) te delen. Een werknemer die zegt dat het fijn is waar hij werkt is per definitie geloofwaardiger dan een algemene reclame.
Zorg voor een top "werkenbij-pagina", of met iets wat ze direct kunnen delen. Bedrijven die hier actief op sturen werken aan hun Employee Advocacy: het optimaal inzetten van eigen medewerkers als ambassadeur. 



Het is allemaal niet zo ingewikkeld, maar er moet wel wat gebeuren om je arbeidsmarktcommunicatie goed in te richten. 








 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map